Mutes gļotādā daudzas dažādas izcelsmes slimības izpaužas ar erozijām jeb aftām. Aftas ir eroziju paveids, kuras raksturojas ar pareizu apaļu vai ovālu formu, balti dzeltenu aplikuma plēvīti un sarkanu iekaisuma joslu apkārt, tās ir sāpīgas un rada jūtamu diskomfortu mutē, traucē ēst un runāt. Lai izvēlētos piemērotus ārstēšanas līdzekļus, ir jāmāk tās atšķirt un diagnosticēt.


female-dentist-at-work_925x.jpg

Pieaugušie visbiežāk cieš no hroniska recidivējoša aftoza stomatīta, tas raksturojas ar tipiskām aftām, kuras skar tikai nepārragotu mutes gļotādu: lūpu un vaigu iekšējo virsmu, pārejas krokas, mutes pamatni, mēles sānu virsmas, mīkstās aukslējas un aukslēju lokus. Vispārējus simptomus, kā paaugstinātu temperatūru, sliktu pašsajūtu un iekaisušus limfmezglus nenovēro. Vieglākās formas sadzīst nedēļas laikā bez rētas. Smagākā forma, kad mazās aftas pārvēršas dziļākās čūlās un palielinās reģionālie limfmezgli, ilgst apmēram mēnesi un sadzīst ar rētu. Šīs slimības ir saistītas ar organisma imunitātes disbalansu, kuru visbiežāk izraisa uztura nepanesība, stress un vitamīnu deficīts.

Turpretim mazi bērni visbiežāk cieš no Herpes dzimtas vīrusu infekcijām (HSV gingivostomatīts, vējbakas, herpangīna, mutes-roku un kāju slimība), kuras mutē izpaužas ar sīku aftu grupiņām, kuras saplūst un veido neregulāras formas erozijas. Šīs infekcijas primārā forma skar visu mutes gļotādu, bet sekundārā tikai pārragoto mutes gļotādu: lūpu un ādas savienojuma vietu, fiksēto smaganu un cietās aukslējas, pirms izsitumu parādīšanās novēro palielinātus un sāpīgus reģionālos limfmezglus, paaugstinātu temperatūru un sliktu pašsajūtu. Sekundārā HSV infekcija visbiežāk izpaužas kā Herpes labialis uz lūpām vai retāk mutē kā herpētiski sīki grupveida izsitumi uz fiksētās smaganas ap zobiem un cietajām aukslējām.

Ar plašām erozijām mutes priekšējos rajonos uz lūpu un vaigu iekšējām virsmām un lūpu sarkanās daļas izpaužas polimorfā eksudatīvā eritēma. Uz lūpām veidojas plašas asiņainas kreveles, kuras rada ievērojamu diskomfortu. Sākums ir straujš ar stipri paaugstinātu ķermeņa temperatūru, palielinātiem un sāpīgiem limfmezgliem. Tā ir ādas slimība, kura var skart arī tikai muti, bet smagos gadījumos vēl arī acu, dzimumorgānu un barības vada gļotādu. Slimības iemesli nav skaidri.

Mutes gļotādas traumatiski bojājumi ar eroziju un čūlu veidošanos visbiežāk ir saistīti ar slikti pieguļošām vai pavisam jaunām izņemamām zobu protēzēm un ortodontisko aparatūru. Šādiem noberzumiem iemesli ir skaidri redzami. Traumas mutē var radīt arī karsts ēdiens (siers, pica) un dzēriens, vai nejauši mutē paņemtas kodīgas vielas (etiķskābe, sārmi). Akūtu traumu rada mēles sakošana ar zobiem ēšanas laikā, bet hroniskas traumas var radīt asas un negludas zobu un plombu malas.

Pirmā palīdzība mutes gļotādas slimību gadījumos ir atsāpināšana un sekundāras infekcijas draudu novēršana. Šādiem mērķiem var izmantot lokālus gelus, smidzinātājus vai skalojamos līdzekļus, kuri satur pretsāpju, pretmikrobu un epitelizāciju veicinošas sastāvdaļas.

 

Avots:

Dr. Ingrīda Krasta, RSU Terapeitiskās stomatoloģijas katedra,

RSU SI Orālās pataloģijas katedra